Oxygen Blue - Hand

See you in Greece


Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Απίστευτες διαστάσεις παίρνει η ύφεση. Εφτασε το 7,5% στο τέλος του 2011


Σε ύφεση της τάξης του 6,95% βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία, μετά τα νέα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).


Η Στατιστική μετέβαλε επί τα χείρω τα στοιχεία για το δ΄τρίμηνο 2011 και προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5%, έναντι μείωσης 7%, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά, επίσης, ότι σημειώθηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, κατά 7,3% το β΄ τρίμηνο και κατά 5% το γ΄ τρίμηνο. Το υπουργείο Οικονομικών και οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι και το τρέχον έτος η ελληνική οικονομία θα είναι σε ύφεση, τουλάχιστον 4,4%.


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αιτίες για την ύφεση, είναι η δραματική πτώση των επενδύσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης. Ειδικότερα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε το δ΄ τρίμηνο μείωση 7,9% και ειδικά των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 7%. Παράλληλα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 22,2%.


Μείωση 31,8% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μόνον μερικώς την πτώση του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, μείωση 6,1% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 10,7% και οι εξαγωγές υπηρεσιών 1,3%). Επίσης, μείωση 14,2% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 13,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 16,4%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το SHMEIO 0 στη προσπάθεια του να ενισχύσει την διαδραστικότητα του, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες του να επικοινωνούν και να εκθέτουν την άποψη τους μέσω προσθήκης σχολίων σε κάθε ανάρτηση μας.Σε κ α μ ι ά περίπτωση τα όσα αναγράφονται στα σχόλια δεν εκπροσωπούν τη δική μας άποψη. Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται. Οποιοσδήποτε θίγεται άμεσα ή έμμεσα από σχόλια αναγνωστών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email μας shmeio0@mail.com και θα διαγραφούν άμεσα. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για οποιαδήποτε σχόλια που ενδεχομένως θίγουν κάποιον (εώς ότου διαγραφούν) και ζητούμε την κατανόηση του.

Μας βομβαρδίζουν ανηλεώς με τρόμο, φτάνει πια! Ως εδώ!