Oxygen Blue - Hand

See you in Greece


Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Βαρουφάκης στην Sueddeutsche Zeitung: Η κρίση θα μπορούσε να λυθεί σε ένα μήνα

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche, στην οποία αναλύει την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, τους κερδοσκόπους και τη δική του λύση-πρόταση στα ευρωπαϊκά οικονομικά αδιέξοδα.
Sueddeutsche: Κύριε Βαρουφάκη, η ....
Ελλάδα θέλει να βγει από το ευρώ;
Γιάννης Βαρουφάκης: Δεν κρύβεται κάτι πίσω από την είδηση που διέδωσε το Spiegel- Online το Σαββατοκύριακο. Μια έξοδος από το ευρώ, είναι ένα «παιχνίδι» της κυβέρνησης, το οποίο δεν πρόκειται να το εφαρμόσει ποτέ. Ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επέρριψε ευθύνες το Σαββατοκύριακο στους κερδοσκόπους, ότι διέδωσαν αυτή τη φήμη. Αλλά αυτό είναι απόλυτα αβάσιμο.

SueddeutscheΕάν δεν ήταν οι κερδοσκόποι, τότε ποιος ήθελε να δει την Ελλάδα και το ευρώ να ταλαντεύονται;
Γιάννης Βαρουφάκης: Από τις αρχές Απριλίου, εμφανίστηκαν μια σειρά από δημοσιεύματα σε διάφορες εκδόσεις, οι οποίες έδιναν έμφαση στις διαπραγματεύσεις και στόχευαν, να επιταχύνουν την συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και της κρίσης των τραπεζών. Η εφημερίδα Financial Times, τοποθέτησε τα αντίστοιχα αποσπάσματα σε χρονολογική σειρά. Στη συνέχεια ανέφερε ότι, γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, διαδίδουν αυτές τις πληροφορίες. Εγώ πιστεύω, ότι πίσω από αυτή τη φήμη, ότι δηλαδή η Ελλάδα θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ, κρύβεται το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

SueddeutscheΤο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να το σχολιάσει. Σε τι ωφελεί να διαδίδει τέτοιες φήμες;
Γιάννης Βαρουφάκης: Ο Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εδώ και αρκετό καιρό θεωρεί ότι η συζήτηση για την κρίση χρέους γίνεται σωστά . Εδώ και ένα χρόνο, η ευρωπαϊκή κρίση, είναι ένα ζήτημα που δεν έχει λυθεί. Για αναδιάρθρωση ή για μεταρρύθμιση της «ευρω- αρχιτεκτονικής» δεν γίνεται λόγος. Ο Σόιμπλε, πολύ σοφά προβλέπει ότι, η «χαλάρωση» της επιβολής προϋποθέσεων για χορήγηση δανείων στην Ελλάδα δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, ρίχνει λάδι στη φωτιά. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Παπανδρέου, αντιθέτως, θεωρούν ότι πρέπει να καλύψουν με «μανδύα της σιωπής» αυτές τις υποθέσεις. Η αναδιάρθρωση ή μια «ευρω-μετατροπή» θεωρείται για αυτούς ταμπού. Το δημοσίευμα ήταν απλώς ένα «ξυπνητήρι», το οποίο προκάλεσε για λίγο πανικό, και αυτό έγινε επίτηδες, γι αυτό είμαι σίγουρος. Με αυτό τον τρόπο «έσπασε» ένα ταμπού: δεν πρέπει να φοβόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, εάν γνωρίζουμε, ότι τα πράγματα μπορούσαν να είναι χειρότερα - όπως η κατάρρευση του ευρώ.

SueddeutscheΣυζητιέται ευρέως στην αγορά και το σενάριο ενός νέου δανείου…
Γιάννης Βαρουφάκης: Είναι γκροτέσκο το γεγονός ότι γερμανοί φορολογούμενοι εγγυώνται δάνεια, τα οποία πηγαίνουν στο ελληνικό, το ιρλανδικό και το πορτογαλικό κράτος. Καθώς οι χώρες αυτές, δεν τονώνουν με αυτά την οικονομία τους, αλλά τα χρήματα εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των κρατικών τραπεζών, οι οποίες τα τοποθετούν στον ισολογισμό τους και δεν μεταδίδουν τα χρήματα στην οικονομία. Τα δάνεια δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

SueddeutscheΕάν όχι τα δάνεια, τότε τι;
Γιάννης Βαρουφάκης: Εάν υπήρχε η πολιτική θέληση, η ευρωπαϊκή κρίση θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσα σε έναν μήνα. Γι αυτό είναι απαραίτητα τρία πράγματα: πρώτον, η «ομπρέλα διάσωσης» του EFSF δεν πρέπει να ενισχύει τα κράτη με δάνεια, τα οποία η καπιταλιστική αγορά έχει κόψει, αλλά πρέπει να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζες. Δεύτερον, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του χρέους. Αυτό γίνεται με τα ευρωομόλογα, τα οποία εκδίδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο θα πέσουν τα επιτόκια, κάτω από 3%. Τρίτον πρέπει να προωθηθεί η ανάπτυξη. Όχι όμως από κρατικές δαπάνες, αλλά από απευθείας δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα μπορούσε να βγάλει ένα πανευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα.

SueddeutscheΓια μια τέτοια αλλαγή της «ευρω-αρχιτεκτονικής» γράφετε εδώ και μήνες στο blog σας. Γιατί ξεκινήσατε να γράφετε για αυτό;
Γιάννης Βαρουφάκης: Με έχει συγκλονίσει η ευρωπαϊκή κρίση, γιατί στις συζητήσεις υπερέχει η ανοησία έναντι των λογικών επιχειρημάτων. Η κρίση συνεχίζεται, γιατί η πολιτική αποτυγχάνει. Κάτω από αυτό υποφέρει όλη η Ευρώπη. Οι έλληνες γίνονται αντί-γερμανοί και οι γερμανοί αντί- έλληνες. Ειδικά τώρα όμως, η Ευρώπη έπρεπε να κρατάει γερά με όλους μαζί ενωμένους.






      Bιογραφικό: Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1961, όπου και τελείωσα το Λύκειο. Κατόπιν σπούδασα Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham. Κατόπιν δίδαξα στα Πανεπιστήμια του Essex, του East Anglia, του Cambridge και της Γλασκώβης. Διετέλεσα Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία και Fellow Οικονομικής και Κοινωνικής Ηθικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain στο Βέλγιο.
Από το 2000 διδάσκω οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμα, το 2003 ίδρυσα το Διδακτορικό Προγράμμα του Τμήματος (UADPhilEcon) (το οποίο και διηύθυνα μέχρι τον Οκτώβριο του 2008). Διατελώ Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το SHMEIO 0 στη προσπάθεια του να ενισχύσει την διαδραστικότητα του, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες του να επικοινωνούν και να εκθέτουν την άποψη τους μέσω προσθήκης σχολίων σε κάθε ανάρτηση μας.Σε κ α μ ι ά περίπτωση τα όσα αναγράφονται στα σχόλια δεν εκπροσωπούν τη δική μας άποψη. Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται. Οποιοσδήποτε θίγεται άμεσα ή έμμεσα από σχόλια αναγνωστών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email μας shmeio0@mail.com και θα διαγραφούν άμεσα. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για οποιαδήποτε σχόλια που ενδεχομένως θίγουν κάποιον (εώς ότου διαγραφούν) και ζητούμε την κατανόηση του.

Μας βομβαρδίζουν ανηλεώς με τρόμο, φτάνει πια! Ως εδώ!