Oxygen Blue - Hand

See you in Greece

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥΚασιμάτης: Αν δεν αλλάξει το αντισυνταγματικό μνημόνιο τότε υπάρχει και το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος.Μπέης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατώτερος της αποστολής του. Δεν μπορεί να προσποιείται τον ουδέτερο.


Αυτά και πολλά άλλα ελέχθησαν την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συγκέντρωση πανεπιστημιακών με θέμα « Ελληνική κρίση, για μια θεσμική μεταπολίτευση».

Η αγανάκτηση ξεχείλιζε στο ακροατήριο, που στη συντριπτική του πλειοψηφία αποτελείτο από επιστήμονες, μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με όρθιους. Οι φωνές και οι διαμαρτυρίες εναντίον της πολιτικής τάξης, οι οποίες υψώνονταν και διέκοπταν συνεχώς τους ομιλητές, έδειχναν τόση αγανάκτηση, που κάποιος μεταξύ των παρισταμένων είπε, πως αν αυτή η εκδήλωση μεταδιδόταν σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ξαφνικά θα έβγαινε ο λαός στους δρόμους.
Μεταξύ των πολλών παρεμβάσεων του ακροατηρίου, οι κορυφαίες στιγμές ήταν:

Α) Όταν ο καθηγητής κ. Κασιμάτης απευθυνόμενος στο λαό είπε, πως αν δεν αλλάξουν οι όροι του μνημονίου που αφαιρούν την εθνική μας κυριαρχία και την ασυλία της δημόσιας περιουσίας, τότε υπάρχει η λύση του ακροτελεύτιου άρθρου 120 του Συντάγματος,  που σημαίνει λαϊκή εξέγερση και

Β) Όταν ο καθηγητής κ. Μπέης είπε πως αισθάνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κατώτερος της αποστολής του. Δεν μπορεί να παριστάνει τον ουδέτερο είπε, και θα έπρεπε να είχε αναπέμψει το μνημόνιο.
Φυσικά τα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην εκδήλωση.

Πέραν των γνωστών χαιρετισμών, μεταξύ των οποίων, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή, Θεοδόση Πελεγκρίνη, τον γραπτό χαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη, κ.λ.π. κατά σειρά οι κύριοι ομιλητές ήταν οι:

1) Απόστολος Γεωργιάδης Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

2) Κώστας Ρίζος, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ετ.

3) Γιώργος Κασιμάτης, Ομότ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

4) Κώστας Μπέης, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

5) Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης.

6) Γιώργος Κατρούγκαλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης.

7) Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

8) Θεόδωρος Πελαγίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς..

9) Μιχάλης Σταθόπουλος, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

10) Στέφανος Μάνος.

11) Αντώνης Μπρεδήμας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

12) Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

13) Γιάννης Βαρουφάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

14) Νίκος Κοτζιάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς.

15) Γιώργος Στεφανάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιστορίας Ελ. Βενιζέλου.

16) Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου
Γενεύης.

17) Γιώργος Κοντογιώργης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος δεν μίλησε αλλά έκανε γραπτή παρέμβαση.

Οι κύριες Συνταγματικές αλλαγές που προτάθηκαν ταυτόχρονα από πολλούς ήταν:

1) Άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας  από το λαό. Αυτό ήταν γενικό αίτημα σχεδόν όλων, το οποίο πήρε δύο μορφές είτε άμεση εκλογή και ταυτόχρονα κοινοβουλευτική δημοκρατία, είτε κατευθείαν προεδρική δημοκρατία.

2) Αυξημένες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

3) Σταθερό χρόνο διεξαγωγής εκλογών.

4) Σταθερό εκλογικό σύστημα.

5) Ασυμβίβαστο ταυτόχρονης ιδιότητας βουλευτή και υπουργού.

6) Πλήρης διάκριση των εξουσιών (Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής).

7) Συνταγματική ρύθμιση για την οργάνωση και λειτουργία των κομμάτων, που θα κατοχυρώνει
υποχρεωτικά αφενός την εσωκομματική δημοκρατία στα κόμματα, αφετέρου την πλήρη οικονομική τους διαφάνεια, με ποινές, είτε την διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, είτε την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα των αντίστοιχων βουλευτών.

8) Να σταματήσει το κλειστό επάγγελμα του πολιτικού.

9) Περιορισμός θητειών στα πολιτικά αξιώματα.

10) Κατάργηση της κληρονομικής οικογενειοκρατίας στην πολιτική και στα πανεπιστήμια.

11) Κατάργηση της συντεχνιακής προστασίας της τάξης των πολιτικών (βουλευτική ασυλία και νόμος περί ευθύνης υπουργών).

12) Ίδρυση οπωσδήποτε Συνταγματικού Δικαστηρίου που να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων.

13) Να σταματήσει να διορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από το κόμμα.
Φυσικά οι προτάσεις ήταν πολλές και σημαντικότατες, αλλά επιλέξαμε εκείνες που ήταν σχεδόν κοινές σε όλες τις ομιλίες και οι οποίες όμως ταυτόχρονα έτυχαν και της μεγαλύτερης αποδοχής από το κοινό.
Ο κ. Μάνος (η αντίθετη άποψη) είχε βέβαια την άτυχη στιγμή του σε σχέση με το ακροατήριο, όταν μίλησε για απολύσεις από τις ΔΕΚΟ, αλλά τελικά και με πολύ κόπο τα πνεύματα ηρέμησαν και κατάφερε να τελειώσει την ομιλία του.

1 σχόλιο:

 1. MEPOΣ TETAPTO - Eιδικές τελικές και μεταβατικές διατάξεις

  TMHMA Δ΄ - Aκροτελεύτια διάταξη

  'Αρθρο 120 - (Ακροτελεύτια διάταξη)
  1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.
  2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
  3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
  4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το SHMEIO 0 στη προσπάθεια του να ενισχύσει την διαδραστικότητα του, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες του να επικοινωνούν και να εκθέτουν την άποψη τους μέσω προσθήκης σχολίων σε κάθε ανάρτηση μας.Σε κ α μ ι ά περίπτωση τα όσα αναγράφονται στα σχόλια δεν εκπροσωπούν τη δική μας άποψη. Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται. Οποιοσδήποτε θίγεται άμεσα ή έμμεσα από σχόλια αναγνωστών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email μας shmeio0@mail.com και θα διαγραφούν άμεσα. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για οποιαδήποτε σχόλια που ενδεχομένως θίγουν κάποιον (εώς ότου διαγραφούν) και ζητούμε την κατανόηση του.

Μας βομβαρδίζουν ανηλεώς με τρόμο, φτάνει πια! Ως εδώ!