Oxygen Blue - Hand

See you in Greece


Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ολλανδία: Σήμα κινδύνου για την οικονομία από την κεντρική τράπεζα

De Nederlandsche Bank

Σήμα κινδύνου για τα δημοσιονομικά της χώρας εξέπεμψε η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας απευθύνοντας έκκληση της κυβέρνηση να μην αναβάλει την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων. 

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της και χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρό τόνο, η DNB προειδοποιεί για τα λάθη που έκαναν άλλες χώρες της Ευρωζώνης παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. 

«Εάν η Ολλανδία δεν διορθώσει τα δημοσιονομικά της, υπάρχει κίνδυνος οι αγορές να την αναγκάσουν μέσω υψηλότερων επιτοκίων, όπως έγινε και αλλού στην Ευρωζώνη, σημειώνει η κεντρική τράπεζα. 

Η Ολλανδία πληρώνει επιτόκιο περίπου 3% στα ομόλογά της, το οποίο είναι ιστορικά και διεθνώς, πολύ χαμηλό, συμπληρώνει η τράπεζα προσθέτοντας ωστόσο πως η πρόσφατη απόδοση της χώρας στην καλύτερη περίπτωση είναι μέτρια σε σχέση με τις άλλες τρεις χώρες με αξιολόγηση AAA. 

«Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υψηλό, η ανταγωνιστικότητα έχει
υποχωρήσει, η οικονομική ανάπτυξη υστερεί και οι όροι των ενυπόθηκων δανείων είναι τελείως εκτός του σωστού δρόμου,» τονίζει η τράπεζα. 

Στην έκθεσή της η DNB αναφέρει πως το χρέος έφτασε στο 65% του ΑΕΠ από 20% το 2007 και πως θα αυξηθεί στο 75% έως το 2015 εάν η πολιτική δεν αλλάξει. 

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση του εργατικού δυναμικού από το 2020 θα πλήξουν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά. 

Ακόμα και αν η οικονομία αναπτύσσεται κάθε χρόνο με ρυθμό 1,5% με πληθωρισμό 2% και έλλειμμα 3% το χρέος θα φτάσει το 90% του ΑΕΠ, τονίζει η τράπεζα.
DNB logo

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το SHMEIO 0 στη προσπάθεια του να ενισχύσει την διαδραστικότητα του, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες του να επικοινωνούν και να εκθέτουν την άποψη τους μέσω προσθήκης σχολίων σε κάθε ανάρτηση μας.Σε κ α μ ι ά περίπτωση τα όσα αναγράφονται στα σχόλια δεν εκπροσωπούν τη δική μας άποψη. Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται. Οποιοσδήποτε θίγεται άμεσα ή έμμεσα από σχόλια αναγνωστών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email μας shmeio0@mail.com και θα διαγραφούν άμεσα. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για οποιαδήποτε σχόλια που ενδεχομένως θίγουν κάποιον (εώς ότου διαγραφούν) και ζητούμε την κατανόηση του.

Μας βομβαρδίζουν ανηλεώς με τρόμο, φτάνει πια! Ως εδώ!