Oxygen Blue - Hand

See you in Greece


Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η τρόικα καταργεί και το εφάπαξ!


Την κατάργηση του εφάπαξ για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και νέο τριπλό χτύπημα σε μισθούς και συντάξεις φέρνει το πακέτο μέτρων της τρόικας, που πρέπει να ληφθεί μέχρι τον Ιούνιο. 

Η τελευταία επίσκεψη των κλιμακίων της τριμερούς επιτροπής άφησε εντολή - παρακαταθήκη στα κυβερνητικά στελέχη για την προετοιμασία νέων ανατροπών σε εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά, προκειμένου τον Ιούνιο να ληφθούν αποφάσεις για:

- Την κατάργηση του εφάπαξ βοηθήματος που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι κατά τη συνταξιοδότησή τους.

- Την περικοπή τουλάχιστον κατά 80% των αποζημιώσεων που καταβάλλονται με την απόλυση.

- Νέες μειώσεις στους κατώτατους μισθούς.

- Την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για την τελική ισοπεδωτική επίθεση κατά των εργασιακών κεκτημένων, με την κωδική ονομασία -στην οποία αρέσκεται η τρόικα – «τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιωμένες από υψηλά κυβερνητικά στελέχη, οι εκπρόσωποι των δανειστών συζήτησαν το θέμα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα, παρέχοντας στην ουσία τρίμηνη περίοδο χάριτος, για να μην πέσουν όλα τα μέτρα μαζί, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση είχαν κοπεί μισθοί και συντάξεις. Μάλιστα, για να μην υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός, κατέγραψαν στο νέο Μνημόνιο τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν από τον Ιούνιο και μετά, ως υπενθύμιση - υποχρέωση προς την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές. Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά το εφάπαξ, αναφέρεται πως «η κυβέρνηση εντοπίζει τα ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ ποσά που καταβλήθηκαν κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και αναπροσαρμόζει τις πληρωμές (1ο τρίμηνο του 2012)». 

Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά, στο Μνημόνιο επισημαίνεται ότι «έως το τέλος Ιουνίου του 2012 θα
καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στόχος είναι να αντικατασταθεί το ύψος των μισθών με ελάχιστο ύψος μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση, Στο ενδεχόμενο που μέχρι τέλος του 2012 τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας δεν είναι ικανοποιητικά, θα εξετάσουμε την περίπτωση πιο άμεσων παρεμβάσεων».

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις διαβουλεύσεις, είπε στη Real news ότι «τα πιο σκληρά μέτρα θα έρθουν τον Ιούνιο, ανατρέποντας επί τα χείρω κεκτημένα δεκαετιών». 

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν ευθέως ζήτημα μείωσης του βοηθήματος στην πρόσφατη «επίσκεψη» τους στη χώρα μας, προβάλλοντας το επιχείρημα πως στα άλλα κράτη της Ευρώπης δεν προβλέπεται εφάπαξ. Το θέμα βγήκε προσωρινά από το τραπέζι, καθώς σε αυτή τη φάση κόπηκαν οι συντάξεις και οι κατώτατοι μισθοί των εργαζομένων.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και όλα τα ταμεία πρόνοιας πρέπει να υποβάλουν αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική τους κατάσταση. Με βάση αυτές τις μελέτες (που σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν σημαντικά ελλείμματα στα ταμεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου, αλλά και αρκετά του ιδιωτικού τομέα) θα αποφασιστεί και το ψαλίδι που θα μπει στο βοήθημα. Σημειώνεται πως ήδη σε τρεις ασφαλιστικούς φορείς το εφάπαξ έχει περικοπεί από 15% έως και 30%. Πρόκειται για τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, της ΔΕΗ και της Εμπορικής, των οποίων το βοήθημα κόπηκε με τις περσινές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Πρόταση στο κενό...

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών στα ταμεία πρόνοιας, ώστε να μην υπάρξει δραστική μείωση του εφάπαξ. Ωστόσο, εκτιμάται πως μια τέτοια πρόταση δεν θα περάσει από την τρόικα, η οποία ήταν ξεκάθαρη στις τελευταίες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και με βάση τη φιλοσοφία της πιέζει για μείωση του μη μισθολογικού κόστους (δηλαδή των εισφορών) προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. 

Το μεγάλο πρόβλημα, στην παρούσα φάση που η αγορά εργασίας περνάει σκληρή δοκιμασία και η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις απολύσεων. Η τρόικα ήταν σαφής: «Εάν θέλετε ευκαμψία στην αγορά εργασίας και ψηλότερη απασχόληση περιορίστε όλες τις επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων που αυξάνουν το μη μισθολογικό κόστος». Προς την κατεύθυνση αυτή, πρότειναν την κατάργηση των αποζημιώσεων ή στην καλύτερη περίπτωση «να καταβάλλονται κάποια ψιλά» ως ενίσχυση των ανέργων για την κάλυψη των αναγκών τους το πρώτο διάστημα που θα παραμείνουν μακριά από την αγορά εργασίας. Τεχνοκράτες του οικονομικού επιτελείου, προσδιορίζουν αυτά τα «ψιλά» στο επίπεδο των 3.000-4.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου προϋπηρεσίας του εργαζόμενου που θα χάσει την απασχόλησή του.

Πιέσεις για επιδόματα – Δώρο Χριστουγέννων 

Ανοιχτή πληγή παραμένει και η χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων αδείας και Πάσχα που παίρνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα μπορεί να έκανε πίσω στην τελευταία επίσκεψη, ωστόσο το θέμα παραμένει ορθάνοιχτο και όπως άφησαν να εννοηθεί οι επικεφαλής των δανειστών της χώρας θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη διαπραγμάτευση. Ως ανάχωμα, στην πρόθεση της τρόικας να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός θεωρείται από το υπουργείο Εργασίας το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο Δημόσιο, δηλαδή να καταβάλλεται ένα μικρό επίδομα (όχι μεγαλύτερο των 500 ευρώ τα Χριστούγεννα και 250 ευρώ Πάσχα και καλοκαίρι, αντίστοιχα), με κριτήριο όμως ο μηνιαίος μεικτός μισθός να μην υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΨΩΧΑ 
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το SHMEIO 0 στη προσπάθεια του να ενισχύσει την διαδραστικότητα του, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες του να επικοινωνούν και να εκθέτουν την άποψη τους μέσω προσθήκης σχολίων σε κάθε ανάρτηση μας.Σε κ α μ ι ά περίπτωση τα όσα αναγράφονται στα σχόλια δεν εκπροσωπούν τη δική μας άποψη. Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται. Οποιοσδήποτε θίγεται άμεσα ή έμμεσα από σχόλια αναγνωστών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email μας shmeio0@mail.com και θα διαγραφούν άμεσα. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για οποιαδήποτε σχόλια που ενδεχομένως θίγουν κάποιον (εώς ότου διαγραφούν) και ζητούμε την κατανόηση του.

Μας βομβαρδίζουν ανηλεώς με τρόμο, φτάνει πια! Ως εδώ!