Oxygen Blue - Hand

See you in Greece

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Wikileaks: Αναπόφευκτη η συντριβή Παπανδρέου


Σίγουρη για την πολιτική συντριβή του Γιώργου Παπανδρέου, εξαιτίας της απόφασής του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, εμφανιζόταν η ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, Stratfor, θεωρώντας μάλιστα ότι «η πτώση του θα ήταν απλώς ζήτημα ημερών». 

Σύμφωνα με απόρρητη ηλεκτρονική αλληλογραφία, που αποκαλύπτουν τα Wikileaks και δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», όταν στις 31 Οκτωβρίου 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει σε δημοψήφισμα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, ουσιαστικά υπέγραφε το πολιτικό του τέλος. 

Οι αναλυτές της «σκιώδους CIA» εκτιμούσαν ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν θα άντεχε την πολιτική πίεση για να προχωρήσει στο δημοψήφισμα μέσα στο 2011 και αντίθετα θεωρούσαν αναπόφευκτο το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. 

Με αρκετή ειρωνία, οι αναλυτές της Stratfor μιλούσαν για «συναρπαστικές» εξελίξεις ενώ ένας από αυτούς σε μήνυμα του έγραφε ότι «όλ’ αυτά είναι τρελά», αν και επισήμανε ότι με την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου «η πρωτοβουλία των αποφάσεων πέρασε στην Αθήνα προσωρινά ή για τα καλά». 

Πάντως ακόμα και οι έμπειροι αναλυτές αδυνατούσαν να εξηγήσουν τη πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα. «Δεν μπορώ να βρω εξήγηση. Δεν το είπε καν στον υπουργό Οικονομικών», γράφει ένας άλλος αναλυτής, τονίζοντας όμως ότι δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα μέχρι να γίνει γνωστό το ερώτημα του δημοψηφίσματος. 

Πάντως η Stratfor εμφανίζεται πεπεισμένη ότι το δημοψήφισμα θα
αποτύχει, και μάλιστα προεξοφλούσε ότι θα οδηγήσει στην έξοδο μας από το ευρώ. «Αν είναι έτσι η Ευρώπη έχει περίπου τρεις μήνες για να προετοιμαστεί».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μερικούς μήνες για να φτιάξει ένα σενάριο ημέρας της κρίσης του τι θα σημαίνει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», έγραφε ένας αναλυτής που σημείωνε ότι το δημοψήφισμα είναι απίθανο να περάσει και η Ελλάδα «βρίσκεται στο όριο του να ψηφίσει την έξοδό της από το ευρώ». 

Και όταν μερικές μέρες μετά έγινε σαφές ότι το ερώτημα δεν θα ήταν για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, οι αναλυτές της Stratfor «το έριξαν» απροκάλυπτα στην ειρωνία. «Ελλάδα και βλακείες» (Greece and shit) ήταν ο τίτλος ενός χαρακτηριστικού μηνύματος αναλυτή.

Παράλληλα, κατέγραφαν εξονυχιστικά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Παπανδρέου, του Βενιζέλου, αλλά και όσα δραματικά γίνονται στη Βουλή. 

Και το μήνυμα του ιδρυτή της Stratfor, Τζορτζ Φριντμαν, προς έναν αναλυτή του δικτύου του, είναι προφητικό για τις εξελίξεις και το μέλλον της κυβέρνησης και του ίδιου του Παπανδρέου: 
«Το θέμα δεν είναι αν είναι καλή ιδέα ή όχι. Το θέμα είναι αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει αν συνθηκολογήσει με την ΕΕ για το δημοψήφισμα. Οταν το κόστος την πλήξει στο εσωτερικό και δεν υπάρξουν ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, η κοινωνία θα μπορούσε να καταστρέψει την πολιτική ελίτ και να κάνει την Ελλάδα ακυβέρνητη... Ο Παπανδρέου ψάχνει απεγνωσμένα έναν τρόπο να κάνει την κοινή γνώμη να το χωνέψει χωρίς αναστολή της βοήθειας από την ΕΕ. Είναι σε τρομερό σημείο και δεν βλέπω έξοδο γι’αυτόν. Θα συντριβεί ερήμην του ή από μια οργισμένη κοινωνία σε λίγες εβδομάδες». 

Μαζί του συμφωνεί και άλλος αναλυτής της εταιρείας: «Οι Ελληνες ξέρουν ότι είναι άρρωστοι, αλλά δεν θέλουν το φάρμακο και κανένας δεν θέλει να είναι αυτός που θα το αρνηθεί», σημειώνει καταλήγοντας με τη διαπίστωση ότι «ο Παπανδρέου είναι ούτως ή άλλως τελειωμένος».

Ποια είναι η Stratfor

Η ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ ή η «σκιώδης CIA» για πολλούς, απασχολεί πάνω από 70 έμπειρους αναλυτές, ερευνητές και βοηθητικό εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ διατηρεί επαφές με εκατοντάδες πληροφοριοδότες- πηγές ανά τον πλανήτη, οι οποίοι παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τις τρέχουσες εξελίξεις. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 και έχει έδρα της το Όστιν του Τέξας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το SHMEIO 0 στη προσπάθεια του να ενισχύσει την διαδραστικότητα του, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες του να επικοινωνούν και να εκθέτουν την άποψη τους μέσω προσθήκης σχολίων σε κάθε ανάρτηση μας.Σε κ α μ ι ά περίπτωση τα όσα αναγράφονται στα σχόλια δεν εκπροσωπούν τη δική μας άποψη. Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται. Οποιοσδήποτε θίγεται άμεσα ή έμμεσα από σχόλια αναγνωστών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email μας shmeio0@mail.com και θα διαγραφούν άμεσα. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για οποιαδήποτε σχόλια που ενδεχομένως θίγουν κάποιον (εώς ότου διαγραφούν) και ζητούμε την κατανόηση του.

Μας βομβαρδίζουν ανηλεώς με τρόμο, φτάνει πια! Ως εδώ!