Oxygen Blue - Hand

See you in Greece


Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Νέα συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας- 5η χρονιά στην ύφεση!


 Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομική ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΕΕ η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% το 2012, έπειτα από ύφεση 6,8% το 2011. Η ελληνική οικονομία διανύει φέτος το πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης.

Για τον πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε αρνητικό έδαφος και θα μειωθεί κατά 0,50%, έναντι αύξησης 3,1% το 2011.

Στο τμήμα για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι το 2011 η οικονομική δραστηριότητα ήταν πιο αδύνατη απ' ότι εκτιμάτο στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Η πτώση της εγχώριας ζήτησης, σημειώνεται, οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων, τη «σφικτή» πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση για τον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη «προσαρμογή» στην αγορά εργασίας.


Στην έκθεση γίνεται αναφορά στη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% και την εκτίμηση ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας (το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος) θα μειωθεί κατά 15% μέσα στην επόμενη τριετία.


Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ενώ η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τους κατώτερους μισθούς στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αναμένεται να πλήξει την εγχώρια ζήτηση, γεγονός το οποίο βραχυπρόθεσμα ίσως έχει αρνητικές επιπτώσεις για την απασχόληση.


Μεσοπρόθεσμα, η Κομισιόν εκτιμά ότι άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να δημιουργήσουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση. Οι επιδόσεις
στον τομέα των εξαγωγών προβλέπεται ότι θα είναι «λιγότερο δυναμικές» απ' ό,τι τα προηγούμενα τρία χρόνια, μολονότι ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα από τις μειώσεις στο εργατικό κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.



Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την ασθενή εγχώρια ζήτηση, συνεπώς ο εξωτερικός παράγοντας (η ζήτηση από το εξωτερικό) θα συνεχίσει να συμβάλει θετικά στο ΑΕΠ, σημειώνεται.

πηγή: epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το SHMEIO 0 στη προσπάθεια του να ενισχύσει την διαδραστικότητα του, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες του να επικοινωνούν και να εκθέτουν την άποψη τους μέσω προσθήκης σχολίων σε κάθε ανάρτηση μας.Σε κ α μ ι ά περίπτωση τα όσα αναγράφονται στα σχόλια δεν εκπροσωπούν τη δική μας άποψη. Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται. Οποιοσδήποτε θίγεται άμεσα ή έμμεσα από σχόλια αναγνωστών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email μας shmeio0@mail.com και θα διαγραφούν άμεσα. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για οποιαδήποτε σχόλια που ενδεχομένως θίγουν κάποιον (εώς ότου διαγραφούν) και ζητούμε την κατανόηση του.

Μας βομβαρδίζουν ανηλεώς με τρόμο, φτάνει πια! Ως εδώ!