Oxygen Blue - Hand

See you in Greece


Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

“Ελληνικό vs Αγγλικό δίκαιο: Ένα πλεονέκτημα μετατρέπεται σε μειονέκτημα;”

Αναμφίβολα η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI+) αποτελεί διαδικασία κομβικής εθνικής σημασίας. Ωστόσο, με δεδομένο το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας ακόμα και η πλήρως επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ρυθμισμένου πλέον ελληνικού χρέους.


Είναι αρκετά τα ξένα και ελληνικά δημοσιεύματα (ενδεικτικά: WSJ, “Exit Would Be Mess for Athens», «Αυτό ίσως είναι τo μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης», xrimanews.gr), οι μελέτες Αμερικανικών (University of Chicago) και Ευρωπαϊκών (Institute for Law and Finance Goethe-University of Frankfurt) πανεπιστημίων καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων (Άκερμαν, 18-12-2011) και νομικών (G. Thieffry, Κ. Χρυσόγονος, Μ. Μαρινάκος κ.α.) που συνηγορούν υπέρ της απόψεως ότι το εφαρμοστέο δίκαιο επί των ομολόγων μπορεί να αποδειχθεί η κρίσιμη «σφραγίδα» στο διαβατήριο της μετάβασης της Ελλάδας στην εποχή που έπεται ενός δραματικού πιστωτικού γεγονότος.


Το γεγονός ότι το 93% των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου διέπεται από το ελληνικό δίκαιο συνιστά ένα πλεονέκτημα για την χώρα, όπως παρατηρεί ο καθηγητής Gulati στην μελέτη του για το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ακόμα και στο ενδεχόμενο της πτώχευσης της Ελλάδας, και της επανόδου στη δραχμή από δημοσιονομική ανάγκη πλέον, θα αποπλήρωνε το χρέος στους μη θεσμικούς δανειστές σε
δραχμές, χωρίς νομικές κυρώσεις, τυπώνοντας δραχμές για την απόσβεση της οφειλής.


Το προαναφερθέν νομικό όπλο αφαιρείται από τα χέρια της ελληνικής πλευράς στην περίπτωση που εφαρμοστέο δίκαιο συμφωνηθεί να είναι το αγγλικό δίκαιο, που διασφαλίζει πολύ περισσότερο τα συμφέροντα των δανειστών μας.


Επι αγγλικού δικαίου, το βάρος αντιστρέφεται και αποκτούν πλεονέκτημα οι δανειστές μας. Σε περίπτωση πτώχευσης, η Ελλάδα θα πρέπει:


Να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της στο σκληρό ευρώ, ακόμα κι αν η χώρα επιλέξει να εξέλθει της ευρωζώνης και επιστρέψει στη δραχμή. Με δεδομένη δε την υποτίμησή της σε σχέση με το ευρώ, αυτό μπορεί να σημάνει τον υπερδιπλασιασμό του ήδη υπέρογκου χρέους της Ελλάδας.
Να αποκλείσει, εκ των πραγμάτων, το ενδεχόμενο νέας μελλοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους.
Να υποστεί μέτρα κατάσχεσης, τα οποία θα επιβάλλουν οι δανειστές μας κατά της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού κράτους, στο πλαίσιο αναγκαστικής εκτέλεσης δυνάμει εκτελεστού τίτλου εκδιδόμενου από τα αρμόδια πλέον για τις διαφορές Δικαστήρια της ΕΕ (Λουξεμβούργο).
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι ΗΠΑ,[1] έχει υιοθετήσει την «περιοριστική» μορφή της ετεροδικίας[2], επιτρέποντας την αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος της περιουσίας του κράτους-οφειλέτη.


Με άλλα λόγια, οι δανειστές θα μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν νομικά στην Ελλάδα την αποπληρωμή του χρέους στο ακέραιο σε ευρώ, μέσω της κατάσχεσης κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας, την κατάσχεση εις χείρας τρίτων χρηματικών απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου (φόροι, τέλη, δασμοί, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις) ή και τα δυο σωρευτικά.


Του Νίκου Μηλαπίδη (Δικηγόρος ΔΣΘ)
       

[1] State Immunity Act-1978


[2] Στο πλαίσιο αυτής της περιοριστικής αρχής, ένα ξένο κυρίαρχο κράτος δεν απολαμβάνει ετεροδικία, από τη δικαιοδοσία των Βρετανικών Δικαστηρίων επί απαιτήσεων που προκύπτουν από εμπορικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το SHMEIO 0 στη προσπάθεια του να ενισχύσει την διαδραστικότητα του, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες του να επικοινωνούν και να εκθέτουν την άποψη τους μέσω προσθήκης σχολίων σε κάθε ανάρτηση μας.Σε κ α μ ι ά περίπτωση τα όσα αναγράφονται στα σχόλια δεν εκπροσωπούν τη δική μας άποψη. Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται. Οποιοσδήποτε θίγεται άμεσα ή έμμεσα από σχόλια αναγνωστών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email μας shmeio0@mail.com και θα διαγραφούν άμεσα. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για οποιαδήποτε σχόλια που ενδεχομένως θίγουν κάποιον (εώς ότου διαγραφούν) και ζητούμε την κατανόηση του.

Μας βομβαρδίζουν ανηλεώς με τρόμο, φτάνει πια! Ως εδώ!