Oxygen Blue - Hand

See you in Greece


Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σκληρές διαπραγματέυσεις στη Σύνοδο Κορυφής

                    


Σκληρό πόκερ που φθάνει μέχρι και την απειλή διάσπασης της ευρωζώνης, βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με γερμανικό πρακτορείο, που επικαλείται εκτιμήσεις διπλωματών.

Γερμανία και Γαλλία επιμένουν αμετακίνητες σε μεταρρύθμιση που θα επιβάλλει αυστηρούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Ωστόσο δέχονται ισχυρό αντίλογο όχι μόνο από τη Βρετανία και τη Σουηδία αλλά και από τους κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Κάθετα αντίθετος με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν Μέρκελ και Σαρκοζί εμφανίζεται στις Βρυξέλλες ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Όπως μεταδίδεται, δείχνει διατεθειμένος να συμφωνήσει μόνο εφ’ όσον ισχύσει ο κανόνας της ομοφωνίας για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το Λονδίνο ζητά επίσης δικαίωμα ΒΕΤΟ όσον αφορά τις συναλλαγές μεταξύ των χωρών της Ένωσης.

Βερολίνο και Παρίσι είναι κάθετα αντίθετοι σ' αυτό. Προτίθενται μάλιστα να προχωρήσουν μόνο με τις 17 χώρες, δημιουργώντας νέες βάσεις και δεσμεύσεις.

Στο επίκεντρο της Συνόδου βρίσκεται η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο τρόπος αναθεώρησης της Συνθήκης και η εξεύρεση των αμυντικών «εργαλείων» της Ευρωζώνης έναντι των αγορών.

Η Γερμανία και Γαλλία προσήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής με στόχο να καταθέσουν πρόταση για αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης. Η Άνγκελα Μέρκελ και Ο Νικολά Σαρκοζί είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ζητούν οι προβλέψεις για μία νέα συνθήκη να έχουν οριστικοποιηθεί ως το Μάρτιο του 2012.

Στον αντίποδα, σε κείμενό του στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ έγραφε, ότι για την επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή των Συνθηκών. Αντ’ αυτού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει την συμπλήρωση του Πρωτοκόλλου αρ. 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά και την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερβολικού ελλείμματος.

Αποφασισμένος να μπλοκάρει το γαλλογερμανικό σχέδιο για αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας, σε περίπτωση που θιγούν τα βρετανικά συμφέροντα είναι στο μεταξύ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση του, η όποια προσπάθεια επιβολής φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, κάτι που πλήττει άμεσα την υπόσταση του Σίτι του Λονδίνου ως βασικού χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετέχει και ο έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Η Ελλάδα, αλλά και αρκετά άλλα κράτη, επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ευρωζώνη "δύο ταχυτήτων". Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και στρατηγικές ανάκαμψης σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι των Αθηνών.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το SHMEIO 0 στη προσπάθεια του να ενισχύσει την διαδραστικότητα του, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες του να επικοινωνούν και να εκθέτουν την άποψη τους μέσω προσθήκης σχολίων σε κάθε ανάρτηση μας.Σε κ α μ ι ά περίπτωση τα όσα αναγράφονται στα σχόλια δεν εκπροσωπούν τη δική μας άποψη. Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται. Οποιοσδήποτε θίγεται άμεσα ή έμμεσα από σχόλια αναγνωστών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email μας shmeio0@mail.com και θα διαγραφούν άμεσα. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για οποιαδήποτε σχόλια που ενδεχομένως θίγουν κάποιον (εώς ότου διαγραφούν) και ζητούμε την κατανόηση του.

Μας βομβαρδίζουν ανηλεώς με τρόμο, φτάνει πια! Ως εδώ!