Oxygen Blue - Hand

See you in Greece


Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Andrej Hunko: Το "πακέτο διάσωσης" δεν θα λύσει την κρίση, θα την επιδεινώσει

"Μια ιστορικά, χωρίς προηγούμενο, κοινωνική εξαθλίωση", χαρακτηρίζει το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ο Andrej Hunko, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς DIE LINKE που καταψήφισε την έγκριση της "οικονομικής βοήθειας προς την Ελληνική Δημοκρατία" στη γερμανική βουλή.


Σε δήλωση του, γραμμένη μάλιστα και στα ελληνικά, ο Andrej Hunko εξηγεί τους λόγους της στάσης του αυτή,  τονίζοντας ότι "Η οικονομική βοήθεια για την Ελληνική Δημοκρατία είναι στη πραγματικότητα άλλο ένα πακέτο διάσωσης των τραπεζών", με στόχο τη "διάσωση των πιστωτών και όχι του ελληνικού λαού".
Επισημαίνει μάλιστα ότι το "πακέτο διάσωσης" δεν θα λύσει την κρίση, αλλά θα την επιδεινώσει, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα μέτρα συνιστούν ανοιχτή επίθεση κατά την δημοκρατίας. "Η ΕΕ, και πρώτη η κυβέρνηση Μέρκελ, υπαγορεύουν μια πολιτική με ολέθριες συνέπειες,  παρακάμπτοντας θεμελιώδεις δημοκρατικές πρακτικές", αναφέρει.  
Αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες, λέει, πως δεν φέρουν καμί ευθύνη για την κρίση: "Την ευθύνη για την κρίση δεν φέρει ο Έλληνας πολίτης, αλλά η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, η de facto περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού της Ευρώπης και η επανειλημμένη "διάσωση" των πιστωτών. Αντί οι ωφελημένοι της κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, να υποχρεωθούν να πληρώσουν, το βάρος της κρίσης επωμίζονται οι λαοί στην Ελλάδα, στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη", καταλήγει.
Διαβάστε αναλυτικά η προσωπική δήλωση του Andrej Hunko, μέλους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς DIE LINKE:


Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ζητεί την σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδιακής Βουλής για το λεγόμενο δεύτερο "πακέτο διάσωσης" της Ελλάδας το οποίο περιλαμβάνει τη χορήγηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης του EFSF (ΕΤΧΣ) προς την Ελλάδα με την μορφή δανείων ύψους έως και 189,4 δις ευρώ (130 δις ευρώ νέα βοήθεια, 24,4 δις ευρώ που δεν έχουν απορροφηθεί από το πρώτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα καθώς και την εξασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 35 δις ευρώ). Η Γερμανία αναλαμβάνει την ευθύνη για ποσό μέχρι και 38 δις ευρώ ως ασφάλεια έναντι του EFSF. Οι λόγοι που με οδήγησαν να καταψηφίσω τα μέτρα αυτά είναι οι εξής:


1.      Η "οικονομική βοήθεια για την Ελληνική Δημοκρατία" είναι στη πραγματικότητα άλλο ένα πακέτο διάσωσης των τραπεζών. Στόχος της είναι η διάσωση των πιστωτών και όχι
του ελληνικού λαού. Με αυτά τα μέτρα πραγματοποιείται για άλλη μια φορά μια ανακατανομή του χρήματος των φορολογουμένων από κάτω προς τα πάνω.
2.      Το "πακέτο διάσωσης" δεν θα λύσει την κρίση, θα την επιδεινώσει. Ήδη τα μέχρι τώρα μέτρα κατέδειξαν σαφώς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης υπό την ηγεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Αντί να προσφέρει μια διέξοδο από την κρίση, η εσφαλμένη αυτή πολιτική οδηγεί την ελληνική οικονομία όλο και περισσότερο σε καθίζηση.
3.      Τα νέα μέτρα συνιστούν ανοιχτή επίθεση κατά την δημοκρατίας. Η ΕΕ, και πρώτη η κυβέρνηση Μέρκελ, υπαγορεύουν μια πολιτική με ολέθριες συνέπειες,  παρακάμπτοντας θεμελιώδεις δημοκρατικές πρακτικές. Η απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, η  δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους και η απαγόρευση συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν έκφραση αυτής της επίθεσης.
4.      Για τον ελληνικό λαό οι όροι που συνδέονται με την οικονομική βοήθεια για τις τράπεζες συνεπάγονται μια ιστορικά, χωρίς προηγούμενο, κοινωνική εξαθλίωση. Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης εφαρμόζεται ο συνδυασμός μιας πρωτοφανούς πολιτικής περικοπών στον κοινωνικό τομέα με μαζικές περικοπές μισθών, απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
5.      Την ευθύνη για την κρίση δεν φέρει ο Έλληνας πολίτης, αλλά η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, η de facto περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού της Ευρώπης και η επανειλημμένη "διάσωση" των πιστωτών. Αντί οι ωφελημένοι της κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, να υποχρεωθούν να πληρώσουν, το βάρος της κρίσης επωμίζονται οι λαοί στην Ελλάδα, στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Andrej Hunko, 27/02/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το SHMEIO 0 στη προσπάθεια του να ενισχύσει την διαδραστικότητα του, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες του να επικοινωνούν και να εκθέτουν την άποψη τους μέσω προσθήκης σχολίων σε κάθε ανάρτηση μας.Σε κ α μ ι ά περίπτωση τα όσα αναγράφονται στα σχόλια δεν εκπροσωπούν τη δική μας άποψη. Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται. Οποιοσδήποτε θίγεται άμεσα ή έμμεσα από σχόλια αναγνωστών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email μας shmeio0@mail.com και θα διαγραφούν άμεσα. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για οποιαδήποτε σχόλια που ενδεχομένως θίγουν κάποιον (εώς ότου διαγραφούν) και ζητούμε την κατανόηση του.

Μας βομβαρδίζουν ανηλεώς με τρόμο, φτάνει πια! Ως εδώ!